Reisinformatie

Een reis maken naar Indonesië kost enige voorbereiding. 

Wanneer u vooraf goed bent geïnformeerd over de zaken die u te wachten (kunnen) staan, kunt u ten volle genieten van de reis. Af en toe komt het voor dat reizigers in Indonesië arriveren met een andere voorstelling of totaal andere verwachtingen.

GSunTravel wil er alles aan doen om u een mooie en avontuurlijke rondreis aan te bieden. Toch zijn er zaken die u vooraf moet weten. De ervaring leert dat je voor vertrek op een aantal zaken goed moet voorbereiden.

De juiste vaccinaties, de reisdocumenten, de bagage en zaken als reisgidsen, de reisapotheek e.d. zijn meestal prima in orde. Wat echter minstens zo belangrijk is, is dat u ontspannen vertrekt. Te vaak komt het voor dat mensen zwaar gespannen op de luchthaven aankomen voor de check-in, vervolgens een enorme lange vlucht in een cabine te gaan hebben en uiteindelijk zwaar vermoeid aankomen op de reisbestemming, met alle gevolgen van dien. 

Reden waarom wij u graag adviseren om voor de aanvang van de reis minimaal 24 uur geen werkzaamheden meer te verrichten en proberen wat rust te nemen. Wij realiseren ons dat dit vaak nauwelijks haalbaar is, anderzijds weten wij uit ervaring hoe belangrijk het is dat je min of meer uitgerust vertrekt. Dan kan de vakantie al in het vliegtuig beginnen.

Weer en klimaat in Indonesië

Klimaattype:  Klimaat; Af (Tropisch regenwoud klimaat), Klimaat As een savanneklimaat in delen van Java, Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, de Molukken en Irian Jaya en een hooggebergte klimaat (EH) in de bergen.
Gemiddeld temperatuur zomer maanden; juni-juli-augustus = 27°C
Gemiddeld temperatuur winter maanden; december-januari-februari = 26°C
Regenseizoen; november tot maart
Beste reistijd; mei tot oktober

Tropisch klimaat Het grootste deel van Indonesië heeft  te maken met een tropisch regenklimaat (met uitzondering van het hoogland) met een gemiddelde temperatuur die het hele jaar rond de 26 graden Celsius ligt. Overdag wordt het zo’n 30 tot 32 graden en ’s nachts zo’n 22 tot 24 graden. Extremen komen niet vaak voor in Indonesië en wordt het plaatselijk wel eens een graad of 38 maar daar blijft het dan ook wel bij. Sommige plaatsen dichtbij de zee of die hoger gelegen zijn, is het koeler. In december is het in het zuiden van Indonesië iets warmer. In augustus is dat in het noorden het geval.

Bergen Indonesië De bergachtige gebieden in Indonesië kennen een iets gematigder klimaat met wat lagere gemiddelde temperaturen. Het centrale gebergte van Nieuw-Guinea kent zelfs een hooggebergte klimaat met op sommige plaatsen boven de 4500 meter zelfs eeuwige sneeuw. Delen van Java, Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, de Molukken en Irian Jaya kennen een savanneklimaat met een korte droge tijd.

Neerslag Indonesië In het warme, vochtige klimaat valt met uitzondering van het oosten van Indonesië veel regen, veel meer dan wat er gemiddeld in Nederland jaarlijks valt (rond 800 mm). Jaarlijkse neerslag in Indonesië ligt het gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 mm, in Jakarta 1.800 mm, op Sulawesi zo’n 3.000 mm , op Sumatra lokaal meer dan 4.000 mm en op sommige plaatsen in de bergen in Irian Jaya zelfs wel tot 6.350 millimeter per jaar.

De periode vanaf juni tot september is het zeer droog in het midden en oosten van Java,  Bali, het zuiden van Sulawesi, Flores en Timor. De neerslag neemt vanaf oktober vanuit het westen toe: de regentijd begint in Sumatra wat vervolgens door naar het oosten loopt. De moessonregens vallen in de periode van november tot en met maart. In deze periode valt de neerslag doorgaans in de vorm van korte, hevige stortbuien. Vaak schijnt hierna de zon weer volop.

Onweer Indonesië  Veelvuldig onweert het in Indonesië. Delen van Indonesië zijn zelfs de meest onweersrijke van de wereld. Zo heeft op Java in Bogor gemiddeld 322 onweersdagen per jaar. Hier is dus bijna elke dag, dat het onweert. Over het algemeen is het in het westen van het land vaker dan in het zuidoosten onweer. Het onweersrijkst is in Sumatra, het westen van Java (en dus ook Bogor) en het westen van Kalimantan (Borneo).

Maar niet in heel Indonesië onweert het zo uitbundig. Zo onweert het gemiddeld 53 dagen per jaar in Kupang en Timor en wordt in de droge tijd zo”n vijf maanden lang geen onweer waargenomen. Op de Molukken in Ambon onweert het rond 17 dagen per jaar.

Zonuren Indonesië In Indonesië schijnt de zon volop maar kan het regionaal aan aantal zonuren nogal verschillen. Over het algemeen is het in het noorden het minst zonnig. Zo heeft Biak ten noorden van Nieuw-Guinea slechts 1.261 uren zon per jaar. Ook het noorden van Sumatra is het vaak bewolkt en heeft het dan ook aanzienlijk minder zonuren (gemiddeld zo’n 1.800 uur per jaar) dan de rest van het land. Zonrijker is het op Kupang het zuiden, met zo’n 3.079 zonuren per jaar. Ook op Jakarta, waar wel weer wat natter is heeft het met 2.975 uur zon per jaar nog steeds een erg zonnig klimaat.

Beste reistijd Indonesië Het hele jaar door kan Indonesië worden bezocht maar over het algemeen is de beste tijd Indonesië te bezoeken in de droge periode vanaf mei tot en met oktober. In deze periode is het wel erg warm in Indonesië maar geheel droog is het nooit, zo komt het vaak voor dat er een buitje valt in de middag zodat alles weer kan opfrissen. In sommige delen van Indonesië is het verschil tussen natte en droge seizoen minimaal, bijvoorbeeld op Kalimantan en op Bali, deze eilanden kun je dan ook prima in december en januari bezoeken. Van maart tot mei en oktober en november (de overgangsmaanden) zijn redelijk goede maanden om naar Indonesië te gaan. Over het algemeen is het wer goed, maar een bui kan wel eens vallen. Een voordeel is dat in deze maanden minder populair zijn voor de toeristen, waardoor het minder druk is en prijzen van accommodaties en tours lager liggen.

Regentijd Indonesië  In december en januari tijdens de regenperiode kan de regen het reizen lastig maken maar dit geldt niet voor Bali en Kalimantan. Gebieden zoals Nusa Tenggara, Flores, Papoea en Sumatra zijn vaak ontoegankelijk doordat veerdiensten uitvallen of omdat wegen zijn weggespoeld. Mount Rinjani National Park op het eiland Lombok is dan ook gesloten van januari tot maart.

Sulawesi Sulawesi heeft te maken met twee tegenovergestelde klimaten. In het zuidwesten van Sulawesi is de regentijd in de maanden oktober tot en met maart. Rondom Manado, het noorden van Sulawesi valt de meeste neerslag in juni en juli. Het droge seizoen is van augustus tot en met oktober. De temperatuur ligt het hele jaar tussen de 20 en 28 graden.

Klimaat Noord-Sulawesi   Gemiddelde. temp. (ºC)Zonuren per dag Dagen met enige regen
januari28621
februari28618
maart28617
april28716
mei29617
juni28517
juli28515
augustus28615
september28613
oktober28614
november27717
december27620

Het afsluiten van een reis/bagage/ongevallen verzekering is niet verplicht maar wel aan te raden. Daarnaast adviseren wij u een annuleringsverzekering af te sluiten voor het geval u wegens ziekte of familieomstandigheden niet zou kunnen vertrekken. GSun Travel informeert u graag over de diverse verzekeringsvormen en de daaraan verbonden voorwaarden en kosten.

Om als toerist te kunnen reizen naar Indonesië, heeft u sinds 10 juni 2015 geen toeristenvisum meer nodig. Nederlandse toeristen met een verblijf van 1 tot 30 dagen krijgen bij aankomst in Indonesië een inreisstempel/visum vrijstelling in hun paspoort. Deze is NIET verlengbaar.
Verblijft u langer dan 30 dagen in Indonesie, dan kunt u op 2 mogelijkheden het visum regelen:

1). Bij aankomst een visum “Visa on arrival” kopen. U krijgt een visum tot 30 dagen. Vervolgens moet u het visum bij het immigratiekantoor in Indonesië verlengen. Na verlenging krijgt u 30 dagen visum erbij.
2). Voor vertrek uw visum regelen bij de Indonesische ambassade in Den Haag. U krijgt een visum tot 60 dagen in uw paspoort. Voor meer informatie vindt u via deze website: https://visa4indonesia.nl

Officieel is voor het bezoeken aan Indonesië geen vaccinatie verplicht. Wel zijn er een aantal vaccinaties aan te raden. De GG&GD of de huisarts beschikt hier over de meest recente informatie omtrent voorzorgsmaatregelen. Wij adviseren u dan ook om ze contact op te nemen. De GG&GD heeft een speciale telefoonnummer 0900-9584. In het algemeen worden het volgende aanbevolen: DTP en Hepatitis. De prijzen van de diverse vaccinaties verschillen vaak per GG&GD vestiging en per instantie. Prijs kan tientallen euro’s verschillen.

Voor 1 Euro krijg je ongeveer rond 16000 Rupia (2018). In veel gevallen kun je met bankkaart of creditcard gebruik maken van geldautomaten in Indonesië. Direct op de luchthaven na de Paspoortcontrole staat vaak al een machine. Overgebleven Rupiah kun je op de luchthaven terugwisselen naar Euro’s Amerikaanse dollars. Let erop dat je wat geld in Rupiahs overhoudt voor de vertrekbelasting!

Realtime valuta :

Exchange Rate: EUR

Vraag het ons
Mail: info@gsuntravel.nl
Tel: +31208233172

GSun Travel
KVK nummer: 73318515
IBAN: NL41INGB0008780886

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch